Upptäck tunnelgrottorna på Smitingen

Att utforska grottorna på Smitingens klippor är ett spännande äventyr. I reservatet finns fem stora tunnelgrottor, utsvarvade av havets mäktiga krafter. Några av grottorna ligger vid vattenbrynet och påverkas fortfarande av vågorna. En annan grotta har av landhöjningen förts högt upp på land. För flera tusen år sedan bildades den på samma sätt som de grottor som ligger vid stranden.

Grottstigen är skyltad och färgmarkerad och utgår från badstranden. Den delar sig till två grottområden. I det södra finns två mycket stora grottor, där det krävs lite klättring för att nå den nedre dubbelgrottan och grottan som ligger i vattnet. I det norra grottområdet vid fyren går stigen ner till den vackraste av två stora grottor vid vattenbrynet. Härifrån kan du fortsätta vandringen runt Klubberget och Klubbsjön eller återvända samma väg (drygt tre kilometer).

Grottstigen - ett äventyr för hela familjen

Vägen till grottorna på Smitingens vänstra sida är en promenad genom ett omväxlande landskap. Vi lämnar sandstranden med sina eviga vågor och kommer in i skogen vid Klubbsjön. Sedan blir det brant uppför. Vid svårare passager finns rep, små träbroar eller stegar. Klippblock och glesa tallar kantar vår väg. Barnen springer före och spanar efter färgprickarna som visar vägen.

Klippor och skrevor

Efter skogspromenaden står vi plötsligt vid havet igen, högt uppe med en fantastisk utsikt. Stigen går ned till vattenbrynet. Det blir klättring nedför en trästege och passage under ett stort klippblock för att komma till den största grottans ingång. Det krävs ett visst mod och skor som har bra fäste för att ta sig ända in. även de största vågorna tar sig in och det är en aning halt. Tunnelgrottorna är vackert utsvarvade. Vågorna har eroderat fram de lökformade öppningarna som sedan landhöjningen flyttat upp på torra land.

 

Tunnelgrottor finns bara i Skandinavien och hälften av landets tunnelgrottor ligger i Ångermanlands kustområde. Den täta, unika samlingen av grottor, grytor och raukar vid Smitingen är bland Sveriges vackraste i sitt slag, väl värda ett eller flera besök.